EHBO moet je wel écht kunnen

Zo begon vorig jaar de campagne met spots op radio en tv. Als moeder van 3 meiden en vrijwilliger bij een van de grootste verenigingen van onze stad, kom je nog weleens ergens.
Zijn het geen grote evenementen, dan is het wel een activiteit van de scholen van de kinderen. Kortom je bent eigenlijk vaak “onder de mensen”. Tijdens deze momenten kan er natuurlijk altijd wel iets gebeuren, meestal van kleine omvang. Een pleister is dan vaak genoeg. Maar het zette mij aan het denken.
Wat als……….? Weet ik wel goed te handelen, als een pleister niet voldoende is……? Zelf zou ik het ook prettig vinden om goed geholpen te worden….. toch?

Handelen doen we eigenlijk altijd , maar is dat wel de juiste manier. Door onzekerheid is de drempel , om over te gaan tot handelen, vaak hoog. Kortgeleden heb ik er dus voor gekozen om aan die onzekerheid iets te gaan doen. Het motto “begin bij jezelf” is hier wel van toepassing. Ik heb mezelf ingeschreven voor de basiscursus EHBO.Tijdens de bijeenkomsten hebben we , in een groep van allemaal beginners, echt een heleboel geleerd. Álles komt aan bod, van pleisters plakken tot reanimatie. Zelf vond ik het heel prettig om met de lotusslachtoffers te werken, je krijgt een beetje het gevoel hoe het in het “echt” zou kunnen zijn. En oefening baart kunst. De drempel van onzekerheid wordt steeds lager. Het handelen dus ook steeds makkelijker.

Na het behalen van de basis-EHBO heb ik er dan ook voor gekozen om gelijk het certificaat EHAK (
Eerste Hulp Aan Kinderen) te behalen. Dit komt bij mijn vrijwilligerswerk heel goed van pas.
Ik kijk uit naar de bijeenkomsten van komend seizoen, want het oefenen blijf ik zeer belangrijk
Bianca Burger, moeder en vrijwilliger bij Scouting Hellvoetsluis.

Delen: